Faalangst

Mogelijkheden voor begeleiding bij faalangst

Faalangstigheid kan de schoolse en sociale ontwik-keling flink in de weg staan, maar is gelukkig goed te behandelen. Bij Pluspunt bieden we trainingen voor basisscholieren en voor middelbare scho-lieren.Psycho-educatie


Psycho-educatie over faalangst is er vooral voor ouders. Kinderen zijn meer gebaat er meteen iets mee te gaan dóén. In een sessie van een uur leren de ouders wat faalangst precies inhoudt, hoe het ontstaat en hoe ze hun kind kunnen helpen de angst te verminderen. Liever thuis aan de slag? Lees dan Jessica's boekjes Je kunt het! en Ik kan het! (Uitgeverij Pica).Faalangsttraining


Bij de faalangsttraining leert je kind van acht jaar of ouder in tien sessies (plus 'huiswerk') negatieve gedachten over falen te herkennen en om te zetten in neutrale gedachten. Daarbij leert je kind positiever en realistischer te denken.  Voor kinderen van vier tot acht jaar is er op faalangst gerichte spelbegeleiding mogelijk.Traumaverwerking na pesten


Werd je kind gepest en heeft hij hier nog last van nu het pesten voorbij is? Dan is hij waarschijnlijk gebaat bij begeleiding bij het verwerken van het trauma. In gemiddeld vijf sessies vertelt je kind zijn verhaal en zet hij (of de therapeut) het op papier. Heftige en soms warrige herinneringen worden geordend en hanteerbaar gemaakt. Onjuiste gedachten die je kind over zichzelf heeft opgedaan ('niemand vindt mij leuk, ze willen toch  niet met me spelen'), worden aangepast of vervangen door positieve gedachten. Uiteindelijk heeft je kind zijn verhaal op papier - een blik op het verleden én op de toekomst -  en kan hij het laten lezen aan de mensen die belangrijk voor hem zijn.
Praktijkvoorbeeld


Flip is acht jaar en enorm faalangstig. Hij is bang voor toetsen, maar ook in het sociale verkeer. Hij volgt een training bij Pluspunt en al snel is het effect merkbaar. Op vakantie durft hij zelfs in zijn eentje naar de receptie om daar iets te vragen. Zijn ouders zijn enorm trots!

Op zijn rapport stond 'veel zelfvertrouwen'. Hartelijk dank voor je hulp daarbij!

Moeder 8-jarige jongenDie F! Je had hem moeten zien op vakantie. Het vliegen was geen probleem meer en op de bestemming is hij tig keer alleen van de glijbaan geweest. Hij is zelfs een keer alleen naar de receptie geweest om iets te halen. Zo stoer! Het is een heel ander kind geworden.

Moeder 7-jarige jongenHij heeft veel van de faalangsttraining opgestoken. Dat merk je nu ook bij de Cito-toets: hij denkt dat hij het kan en is niet zenuwachtig.

Moeder 12-jarige jongenMet jouw tips heeft hij zijn angst overwonnen. Hierdoor krijgen we allemaal een betere nachtrust. 

Moeder 16-jarige jongenPhoto on VisualHunt